понедељак, 14. новембар 2016.

Савремени човек и савремени Бог

Да вас питам нешто, у ког Бога верујете ви савремени људи? 





          Чуо сам за неког Зевса, Громовника од кога грми цео Олимп..Кажу да муњама разапиње и да од њега сви богови страхују. Страшан је нико га у очи не сме погледати. Али не, није он ваш Бог.
         Знам такође и за Јупитера. Величанственог мужа. И Јунону му жену. Владара небеса и оца Римљана. Знам за његове величанствене храмове где му жртву приносише. Али не, није ни он ваш Бог.
         А беше и Исус, најсавршенији од свих који земљом ходаше. Син Божији себе називаше. Он истера фарисеје и књижевнике из Јерусалимског храма и рече им: Лицемери!! Неки повероваше у њега јер он беше „Јагње божије“ које дође међу људе проповедајући љубав и страдаше од руке човечије. Кажу да га разапеше на крст и да васкрснуше трећи дан као што је проповедао и да се вазнесе на небеса. Ни он чак није ваш Бог.
       И Мухамед Пророк проповедаше Алаха, свемилосног самилосног Бога, Владара Дана судњег. И записаше његове речи у свету књигу Куран. Да буде људима узор и правило; и уточиште сваком.  Међутим, ни он није ваш Бог.
           И многи други народи имадоше своје богове. Њихова имена су била различита, а њихове представе још различитије и разноврсније. И сви они звали се овако или онако и захтеваше врлину.
Међутим данашњи човек има једног Бога и он је свим савременим људима заједнички. Да ли отишли у Индију, Кину, Јапан или Америку,  да ли дошли у Европу или ову нашу малу и заборављену земљу, он је ту. Он нас не види. Видимо ми њега, ако га и очима не гледамо, ипак знамо где је. Знамо да нам је неопходан и непрестано му тежимо.



Савремен човек је практичан човек. Осим свог Бога он не жели превише. У том се онда може рећи да не и најрелигиознији од свих људи који су икада живели. Уосталом тај Бог му је довољан да живот проживи онако како жели. Можете живети различите животе, обилазити најразличитија места, приуштити најразличитије ствари. Захваљујући њему главна улога ће увек бити ваша.

            Ко је наш Бог?

Његово име је Бог- НОВАЦ. Овај савремени Бог нуди сваком човеку који му се обавеже нешто што му ниједан пређашњи није дао.  Нуди му МОЋ утолико већу колико овај за њега жртву учини. Даје му моћ да купује, отуђује, уцењује, поткупљује, свађа, разводи, венчава, осуђује и пресуђује.


Бог-НОВАЦ савременом човеку дозвољава све. Не брани ништа! Он му даје силу и власт. Даје му моћ да осети како је он та када он даје живот (посао) и који га одузима (избацује на улицу). Даје му моћ да га зову „Господине“ и да живе од његове „милости“ Он је тај који дарује, он је тај који кажњава.. Он је Алфа и Омега.  Једино што Бог-НОВАЦ  тражи јесте једну малу и наизглед безначајну ствар; која данас ником нити треба нити те ко за њу пита –људску душу.  И Фауст је продао душу Мефистофелесу вековима уназад, па шта? 
Реците дакле господо па што је то, једна једина ствар насупрот свом уживању које ће вам ваш идол омогућити. Имате избор, бирате између зависти и сажаљења. Ја знам шта ћете ви  изабрати, а знам и шта ћу ја.
Попут свих Богова и овај наш „савремени Бог“ тако да га назовемо је вечан. Постоји откада и свет. Људе је претварао у робове и робове у слободне људе. Такође је свемогућ и свеприсутан. Без њега нико не може. Без њега је човек пас и са њим је кер господин. Недостатак њега је срамота, а обиље поштовање.
Он и чуда чини. Због њега је невеста још лепша, а очерупан развратни старац млађи и племенитији.
И тако добри моји пријатељи захваљујући новцу несклад постаје склад, неприлично прилично, наказно постаје лепо, а немогуће могуће.  

Где су били његови храмови онда? Где су сада?

У почетку  храмове није имао или бар не онакве какве их данас знамо. Кажу да су настали негде у Италији, у Венецији међу оним силним каналима, први од њих,  да би се после раширили по целом свету. Данас има у сваком граду па чак и вароши, и имају различита имена обично женска која када чујете одмах знате да је Бог –НОВАЦ ту. Познаћете их по светлећим рекламама,  стакленим излозима и тешким вратима.


Бог-НОВАЦ је штедљив. Он не жели позлаћене храмове јер сматра да они више не привлаче толико људе као пре. У њима се не осећа та побожност неопходна савременом човеку. Он зато људе привлачи на други начин. Он им не нуди вечни живот и вечно спасење. То је „passé признаћете. Он нуди овоземаљски живот са свим његовим лепотама. Савремени човек нема толико времена за чекање. Он жели да ужива сада. Жели нешто опипљиво. Са осветљених билборда гледају вас насмешена лица срећних породица, мама, тата, дете и пас. И испод речит слоган. Остаје у ушима и тера на акцију. Од човека захтева одлуку. 

Дођи у наш храм
Оствари свој сан
Овде потпис дај
Више не оклевај!

Свештеници у овом надасве необичном храму су увек сређени и дотерани како то и доликује оваквом месту. Нису то више само мушкарци, сада су поред њих равноправно и жене. Оне представљају право наличје божанско, док их гледате у бисерно беле зубе осмехиваће се и лепим прстима показиваће вам где треба да ставите ваш потпис. Само још један потпис овде, господине.



Жене шетају у уским сукњама и свиленим блузама, док си мушкарци обучени у лепе италијанске кошуље са сјајним дугмићима. Све је лепо и одише светошћу, његову близину осећате у ваздуху.
Овде је јако фино. Имате осећај да је све ту због вас. О каква љубазност! Како су лепе ове столице, тако је удобно седети у њима док чекате да прозову ваш број.  Мучи вас слутња од помисли на дедино имање. Уосталом шта ће вам те њиве и та кућа ионако никад нећете живети у њој. Али осећате неку тескобу, ни сами не знате зашто. Ваљда је то што сте трчали пуног стомака. Блистави осмех од прекопута враћа ствари на своје место. За пар сати ви одлазите и све постаје лепше и сјајније. Осећате голицање у стомаку и нешто што је ваљда срећа. Бескрајно сте захвални пријатној девојци прекопута, што је ту за вас за све што вам треба
.
Само молимо вас сачекајте свој ред!  Који сте ви број? Ви сте број? Па дакле господине броју изволите 



И онда сте најзад добили његов благослов за срећан живот са својом породицом, и наравно псом, за ваше породично гнездо са великим двориштем. Тај благослов има неко страно име. Нека страна реч. Ах,да, кредит! Иначе Бог-НОВАЦ воли та страна имена хипотека, кредит, лизинг..Та имена остављају јак утисак на обичног човека. Савремени човек што мање зна њихово значење више их поштује и више ка њима тежи.

            Мани ће у току дана лећи на ваш акаунт, па дабоме изволите. Честитамо!

И остависмо дакле нашег савременог  верника како са сјајним вестима, аутомобилом жури својој жени да уз  коју чашицу домаће, дедине ракије прослави свој успех. Добио је кредит. Није мала ствар. Ипак је он данас, победник!  У то име:  Живели!  


Нема коментара:

Постави коментар